Yeminli Tercüman Nedir?

Yeminli Tercüman Nedir?

Yeminli tercüman unvanı, noterler tarafından, yabancı dilde üniversite düzeyinde diploma sahibi olan kişilere verilir. Bu kişiler noter huzurunda yemin ettikten sonra yeminli tercüman olurlar. Bu kişilerin yapmış olduğu çeviri işlemlerine yeminli tercüme denir. 

Bu kişilerin yaptığı tercümeler resmi bir evrak niteliğini taşır. Yeminli tercümanlarla çalışmak birçok işlemin hızlanmasına yardımcı olur. Noter, yeminli tercümanın çevirisi yaptığı metinlerdeki imzayı yalnızca tasdik eder ve kişilerin noterlerde bekleme süresi oldukça azalır.

Yeminli tercümanların her biri kendi alanları içerisine giren dili en az anadilleri kadar iyi bilirler. Bu kişilerin yaptığı çeviri işlemlerinde hataya neredeyse hiç rastlanmaz. Hangi dilde olursa olsun, Bursa yeminli tercüman arayışlarınızda en doğru adres, Bursa Çeviri Tercüme olacaktır.

Yeminli tercümanların her biri, bir notere bağlı olarak çalışırlar. Bu kişiler, daha önce bu noterlerden yeminli tercüman unvanı almış; bu unvanı alırken evraklara imza ve kaşe basarak yüksek derecede sorumluluk üstlenmişlerdir. Yeminli tercümanların işleri, normal tercümanların görevlerine kıyasla daha kapsamlıdır. Yeminli tercümanların, çevirisini yaptıkları evraklar, çevirmen tarafından imzalanır ve kaşelenir. Bu kaşeler, resmî kurumlardaki işlerinizin hızlanmasına katkı sağlar. Çeviri metinlerini teslim alan kurumdaki kişiler, evrakların üzerindeki bu kaşe ve imzaları görürlerse size olan güvenleri artar, işleriniz kolaylaşır.

Yeminli tercümanlarla çalışmanın en büyük avantajı daha iyi bir çeviri hizmeti almış olmak olsa da bir diğer yandan yeminli tercümanlarla çalışmak sizi başka masraflardan kurtarmış olur. Kaşeli ve imzalı olan bu belgeleri tekrar notere onaylatmak zorunda kalmazsınız. Yeminli tercümanların kaşesinin bulunduğu evrak, resmi niteliktedir.

Yeminli tercüme belgesi genellikle resmî kurumlar tarafından talep edilmektedir. Örneğin; vize başvuruları sırasında hazırlanan evrakların yeminli tercümanlar tarafından onaylanması gerekebilir. Bazı ülkeler, vize başvurusunda teslim edilen evrakların tamamının noter onaylı olmasını talep eder; bu durumda hem belgelerin tercümesini hem de onaylanması işlemini yeminli tercümanlarla çalışarak tek bir elden halledebilirsiniz.

Yeminli tercümenin muhakkak gerekli olduğu durumlar oldukça çeşitlidir. Bir başka ülkede eğitim görmek istiyorsanız belgelerinizde yeminli tercüman kaşesinin bulunması gerekir. Yine bir başka ülkenin resmi devlet dairesinde bir işlem yapmanız gerekirse belgelerinizin yeminli tercümanlar tarafından hazırlanmış olması şart koşulur. Yurtdışında evlenecekseniz, başvuru yaparken hazırladığınız tüm evrakların, evleneceğiniz ülkenin diline çevrildikten sonra yeminli tercüman tarafından onaylanması gerekir.

Yeminli tercüme işlemlerinize başlamadan önce evrakları hangi kuruma sunacaksanız orayla görüşmeniz gerekir. Bazı durumlarda, kişilerden hem yeminli tercüman onayı hem de noter onayı ayrı ayrı talep edilmektedir.



Anahtar Kelimeler: Yeminli Tercüman Nedir?
  • Çarşamba 18.7 ° / 5.9 ° false
  • Perşembe 19.9 ° / 8.2 ° false
  • Cuma 29 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı