Sleeve gastrektomi nedir?

Sleeve gastrektomi nedir?

SLEEVE GASTREKTOMİ (TÜP MİDE)

Son yıllarda popülaritesini önemli ölçüde arttıran bir kilo kaybı cerrahisidir.

Uzun süreli kilo kaybına yardımcı olmak için midenizin kapasitesinin yaklaşık 75-80 oranında azaltıldığı gıda alımını kısıtlayıcı bir prosedürdür. Aynı zamanda hormonal etkiyle açlık hissi oluşturan iştah hormonu olarak da adlandırılan ghrelin’in azalmasına yol açarak iştah azalmasını da sağlar, erken doyma konusunda yardımcı olur. Çünkü vücudumuzda ghrelin maddesi en çok midenin ameliyatla çıkarılan kısmından  salgılanır.

Sleeve gastrektomi nasıl etki eder?

Midenizin büyük bir bölümünü kalıcı olarak kaldırarak çalışır. Midenizin kapasitesi büyük oranda azaldığından, sadece küçük bir miktar yiyecek alabilir. Daha az yemek yedikten sonra kendinizi tam doymuş hissedeceksiniz ve öğünler arasında daha az aç olacaksınız.

Bir sleeve gastrektomi de  ayrıca midenizden üretilen açlığınızı tetikleyen hormon olan ghrelini üreten bölümü de ameliyatla alınır. Bu, iştahınızın azalmasını sağlar.

Kilo kaybı, ameliyat olur olmaz başlar. 24 ay kadar devam eder. Bu sürede makul porsiyon boyutlarını korumak önemlidir. Önerilen yiyecekleri yerseniz aç hissetmezsiniz. 

Sleeve gastrektomi benim için uygun mu?

Aşağıdaki durumlarda mide kılıfı cerrahisi için uygun olabilir:

BMI (vücut kitle indeksi) skorunuz 40 veya daha fazla

BMI 35 veya daha yüksek ve tip 2 diyabet ya da yüksek tansiyon gibi başka tıbbi durumlarınız varsa

Yaşam tarzınızı ve beslenme alışkanlıklarınız değiştirmeye hazırsanız

Daha önce diyet ve spor yaparak kilo vermeye çalıştınız ancak sonuç yine aynı ise

Sleeve gastrektomi ameliyatı nasıl yapılır?

Obezite Cerrahisi Sleeve Gastrektomi Ameliyatın da genel bir anestezi uygulanır. İşlem, kapalı( laparoskopik )olarak gerçekleştirilir ve genellikle bir saat ila bir buçuk saat sürer.Karın cildinde 4-5 adet 4 mmve 10 mm kesikler den girilen aletler ile ameliyat gerçekleştirilir. Mideye yerleştirilen klavuz tüp ile ne kadar mide bırakılacağı belirlenir. Bu klavuz doğrultusunda stapler adı verilen tek kullanımlık cihazlar ile mide aynı anda kesilip dikilir. İşlem sonrasında kaçak testi yapılır.Güvenli olduğuna karar verildiğinde mide parçası deliklerden dışarı alınır.

Ameliyat sonrası bakım

Ameliyattan sonra 3-4 hastanede kalacaksınız.

Ameliyattan sonraki ilk gün sadece berrak sıvılar içebileceksiniz. Daha sonra yumuşak, nemli yiyeceklere doğru ilerleyen ve dört ila altı hafta sonra katı yiyecekler ekleyeceğiniz birkaç hafta sıvı diyetinde kalacaksınız.

Ameliyatı takiben çoğu insan normal aktivitelerine 1-3  hafta içinde dönebilir. Ne zaman işe dönmeniz egzersize ne zaman başlayacağınızı cerrahınızla konuşmalısınız.

Komplikasyonlar ve yan etkiler

Kapalı ameliyat olduğu için ameliyat sonrası ağrı son derece az olacaktır. Yedikten sonra yeni küçük midenizin alabileceğinden daha fazla aldıysanız kusma veya rahatsız hissetme gibi durumlar yaşayabilirsiniz.Yemeğinizi iyi çiğnemeli, daha küçük porsiyonlar yemeli ve diyet planınıza uymalısınız.

Herhangi bir operasyonun olası komplikasyonları arasında olan kanama veya emboli (kan pıhtısı) ağrı ve yara enfeksiyonu bu ameliyatlarda da düşük oranlarda olsa da mümkün olabilir.Cerrahi ekibimiz ameliyat öncesi ve sonrası bu riskleri minimuma indirmek için hem tecrübesi ile hem teknolojik imkanları kullanarak ve çeşitli tedbirler alacaktır. Bu ameliyatlarda en çok korkulan komplikasyonlar

-Kanama 0,9

-Emboli atması 0,3

-Kaçak 1-2

Obezite cerrahınız , siz karar vermeden önce olası komplikasyonları ve yan etkileri sizinle detaylı olarak tartışacaktır.

Sleeve gastrektomi sonrası

Diyet ve beslenme beklentileri

Ameliyat olmaya karar verdiğinizde, uymanız gereken diyet ve beslenme gereksinimleriniz hakkında size tavsiyede bulunulacaktır.

Ameliyat öncesi diyetinize ameliyattan iki hafta önce başlayacak ve ameliyatın ardından çeşitli aşamalardan geçen diyet ile devam edeceksiniz.

Mide kılıfı ameliyatından sonra mideniz yaklaşık 75-80 oranında azalır, Ameliyatın etkisiyle hem iştahınız azalır hem de daha az yiyecekle tatmin olursunuz.

Sleeve gastrektomi cerrahisi sonrası kilo kaybı

Sleeve gastrektomi ameliyatından sonra kaybedeceğiniz kilo kaybı, bir kaç şeye bağlı olacaktır: diyetiniz, egzersiz miktarınız ve genel yaşam biçiminizi değiştirme azminiz.

Ortalama olarak ameliyat sonrası fazla olarak hesaplanan kilonun yüzde 70-100’ünü  kaybedebilirler.

Ameliyattan sonraki ilk günden itibaren kilo vermeye başlayacaksınız. Kilo kaybınızın çoğunun ilk altı ayda gerçekleşmesini bekleyebilirsiniz.

Kilo verme sonuçlarınızı görmeye başladığınızda, daha fazla kaybetmek, daha sağlıklı beslenmek ve inanılmaz ilerlemenizi daha çok göstermek için motive olacaksınız.

Kilo kaybı, daha hızlı daha aktif olmanıza yardımcı olabilir. Fiziksel aktivitelerdeki artış kalori yakmanıza ve kilo vermenize yardımcı olur.

Motive olmaya çalışın ve kilo verme hedeflerinize ulaşma başarınızı kutlayın.

İstediğiniz kiloya ulaştığınızda, kilonuzu korumak ve tekrar artmaya başlamayacağından emin olmak için sağlıklı beslenmeye  devam etmelisiniz.

Takip ve destek

Bariatrik ekibimizle randevularınıza düzenli olarak katılabilirsiniz. Kilo verme başarınızı, sağlığınızı izleriz, vitamin ve mineral eksikliği için tarama yaparız, herhangi bir destek ihtiyacını değerlendiririz ve bazı tavsiyelerde bulunabiliriz. Kilo verme yolculuğunuzda sizi motive etmek için diyet önerileri ve ipuçları sunabiliriz.  Susuz kalmış olup olmadığınızı da hemen görebiliriz.

Ameliyat öncesi ve sonrası hastalara davranış bilgisi sağlamak için hastalarımız için düzenli destek grupları düzenliyoruz. Bu gruplar hastalara endişelerini paylaşma ve açık bir şekilde tartışma ve hastaların birbirlerini desteklemelerini sağlar. Gruplar ile birlikte belirlenen tarihlerde seminerler, kahvaltı etkinlikleri, açık havada spor faaliyetleri, doğa yürüyüşleri yapılmaktadır. Mümkün olduğunca bunlara katılmanızı tavsiye ederiz.

Sleeve gastrektomi  Diyeti

Eğer sleeve gastrektomi ameliyatı yaptırmayı planlıyorsanız, işlemden iki hafta önce başlayan spesifik ve sıkı bir diyete uymanız gerekir. Bu diyetin amacı  ameliyatı kolaylaştırmak için karaciğerinizin boyutunu ve ağırlığını azaltmayı amaçlar. Aynı zamanda ameliyat öncesi diyete uyum sağlayanların ameliyat sonrasında da daha iyi performans gösterdiğini görebilmekteyiz.

Ameliyat sonrası diyetiniz ise  ameliyattan sonra iyileşmenize ve komplikasyonlardan kaçınmanıza ve  yeni midenize alışmanıza yardımcı olacaktır.

Sleeve gastrektomi ameliyatınızın başarısı, sağlıklı bir diyete ve yaşam tarzına sadık kalmanıza bağlı olacaktır.

Bariatrik ekibimiz diyetiniz hakkında size bilgi verecek ve kilo verme yolculuğunuz boyunca destek sunacaktır.

Ameliyattan sonra uzun vadeli diyet ipuçları

Kilo hedeflerinize ulaşmak ve sürdürmek için hayatınızın geri kalanında sağlıklı, yüksek proteinli, az yağlı, düşük kalorili bir beslenme tarzı uygulayın



Anahtar Kelimeler: Sleeve gastrektomi nedir?
  • Çarşamba 28.5 ° / 14.7 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 10.1 ° Güneşli
  • Cuma 18.5 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı