Osmanlı şehri Bursa'da tadılası 9 lezzet

Osmanlı şehri Bursa

Osmanlı’ya başkentlik yapmış bu kadim şehrin, Türkiye’nin en ünlü tatlarını ortaya çıkarmış olması tesadüf değil.

Zira tarihî kayıtlar Osmanlı döneminde padişahların yiyeceklerinin büyük bir kısmının, Bursa’dan temin edildiğini göstermektedir.

Saraya yakınlığı ile ünlü Bursa’nın mutfak kültürü, hiç şüphesiz ki bu yakınlıktan nasibini almış ve padişahların beğenisine sunulan lezzetli tarifleri içerisinde muhafaza etmiştir.

Bizler de Türk Osmanlı kültürüyle beraber, göçlerle gelen bu zengin Bursa mutfağının nadide yemeklerinin bazılarını sizler için derledik.

Sıralama karışıktır..

1. KESTANE ŞEKERİ

Kestane şekeri, kestane ve şekerli şerbet karışımı bir tatlıdır. Bursa’nın meşhur tatlılarından bir tanesidir.

Kestane şekeri Bursa ili sınırları içindeki Uludağ’da yetişen kestanelerden yapılmaktadır.

Kestane şekeri haşlanmış kestane soyulduktan sonra tülbentlere bağlanarak kaynayan şerbet içine batırılarak yapılır. Kestane şekerinin çikolata kaplı vb. türleride vardır.

2. PİDELİ KÖFTE

Önceleri Bursalıların ramazan aylarında en sevdikleri bu kebap, günümüzde İskender kebaptan sonra yaygınlaşan kebap çeşidi olup, “pideli köfte”de denilmektedir.

 Çok ince pideden yapılır. Kare biçiminde kesilen pideler tereyağlı et suyuna batırılarak yumuşatılır.

Büyük bir kebap sahanına muntazam olarak dizilir.

Orta yere kavrulmuş kuşbaşı etler konulur. Üstü gene pideyle kapatılır.

Yemeden önce kızgın tereyağı, istenirse yoğurt ve salça dökülerek servis yapılır.

Evliya Çelebi’nin bile sözünü ettiği pideli kebap geleneği asırlardır devam ettirilmekte olup, Bursa mutfak kültürünün en önemli yemekleri arasında yerini almıştır.

3. BAĞDAT HURMASI TATLISI

Bağdat hurması tatlısı, Bursa’ya özgü, Bursa’da üretilen ve diğer şehirler tarafından isminin bile bilinmediği ama tadanların vazgeçemeyeceği derecede lezzetli bir Bursa tatlısıdır.

4. TAHİNLİ PİDE

Bursa’da 100 yıllık geçmişi olduğu tahmin edilen “tahinli pide”, kent sakinleri ve turistlerin özellikle kahvaltılarda vazgeçemediği damak tatlarının başında geliyor.

5. CANTIK

Cantık, Tatar mutfağında yapılan bir çeşit çörektir. Bursa’da ağzı açık olarak pide şeklinde yapılır.

Kıymalı, kuşbaşılı ve kaşarlı yapılır. Doğu yöresi pidelerine göre daha az baharatlı ve hamuru biraz daha mayalıdır.

6. CEVİZLİ LOKUM

Bursa ‘da yaşıyorsanız lokum size ilk olarak kına gecelerini ve “Bursa’nın ufak tefek taşları”nı hatırlatır.

Aslında eğlenceyi, kına gecelerini, düğünleri pek seven biri olmasanız da bu lezzeti yedikten sonra hem sevecek hem de tutkusu olacaksınız.

7. İNEGÖL KÖFTE

İnegöl’e özgü bir ızgara köftedir. Yuvarlak ve iri olarak yoğrulan köfteler ızgara ile pişirilmektedir. İnegöl köftenin ünü tüm Türkiye’ye yayılmıştır.

İnegöl köftenin mucidi, Rumeli’den göç eden Mustafa Besler adlı kişidir. 30’lu yıllarda başlayan İnegöl köftesi üretimi kısa sürede tüm ülkeye yayılmıştır.

İnegöl köftesinin en önemli özelliği baharat kullanılmayan bir köfte olmasıdır. Her köfte, 12-15 gr. arasında ve yuvarlaktır. Bazı yerlerde yassı da yapılmaktadır.

İnegöl köftesi; dana eti, kuzu eti, tuz, sodyum-bikarbonat ve soğanın belirli oranlarda karışımından oluşur.

Yapılan köfteler 2-3 saat buzdolabında bekletildikten sonra pişirilmeye hazır olur.

8. İSKENDER KEBAP

İskender Kebap olarak bilinen kebap 1867 yılında Mehmetoğlu İskender efendi tarafından yapılmaya başlanmış ve bütün Dünyaya yayılmıştır.

Yatay olarak ateşin üzerinde pişirilen kuzu çevirmeyi ayağa kaldırarak kemikleri ve sinirleri ayıklanmış kuzu etini dikey metal bir çubuk üzerinde kendi etrafında, kömür ateşinde pişmesi sağlanmıştır.

Yağlı sinirleri alınmış kuzu etinin kullanıldığı kebap şişe geçirilirken aralarına yağlı koyun kıyması döşenir ateşte dönerek kızartılır pişen etler bıçakla ince kesilir, servis için kebap pideleri kızartılarak tabaklara yerleştirilir üzerine kesilmiş etler, domates sosu, tereyağı, kenarına yoğurt konarak servis yapılır.

9. KEMALPAŞA TATLISI

M. Kemalpaşa’da yapılan ve ‘peynir tatlısı’ olarak da anılan yöreye özgü bir tatlıdır.

Bu tatlı, köy peynirinden yapılmaktadır. Peynir, un, irmik ve yumurta ile yoğrularak 3-4 cm çapında küçük kurabiyeler haline getirilir ve büyük pişme tablalarında fırınlanır. Daha sonra torbalanır ve satışa sunulur. Pişirilmesi ise kaynayan şekerli şerbete atılmasıyla olmaktadır.

Ahmet Tabak adlı ustanın 1930’lu yıllarda kurduğu dükkânında ürettiği tatlı tüm ülkemizde yayılmıştır. Daha çok bakkal ve marketlerde hazır olarak satılan tatlılara sadece ravak yapılıp servise konulabilmektedir.



  • Cuma 33 ° / 13.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 35.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Pazar 37.6 ° / 16.7 ° Güneşli