Lokma döktürmek...

Lokma döktürmek...

Lokma, günümüzde oldukça çok rağbet gören şerbetli tatlılardan bir tanesidir. Hafifliği ve lezzeti ile birlikte günümüzde aşırı bir şekilde popüler olarak tüketilmektedir.

Lokmacı dediğimiz kişiler tarafından yapılan bu tatlı özel günlerde ve dini sebeplerden dolayı döktürülür.

Lokma, Türk mutfağına özgü olan ve Osmanlı saray mutfağından geldiği bilinen bir tatlıdır. O zamanlarda dahi padişahlar tarafından sevilerek tüketilen bu tatlı, yiyen insana kesinlikle rahatsızlık vermez, kilo aldırmaz. Çeşitleri olarak tatlarında herhangi bir fark olmasa da şekilleri itibari ile yuvarlak, ortası delikli (simit gibi ama daha küçük) ve kare şekillerde dağıtımı gerçekleştirilir. Hayır lokması olarak döktürülen tatlı ise genellikle ya ortası yuvarlak olur veya bilye büyüklüğünde top top dökülür.

Hayır Lokması Döktürmek

Lokma gerek fiyatları gerekse dökümünün kolaylığı nedeniyle popüler bir tatlıdır. Sünnet, düğün, dükkân açma, söz, kına, nişan gibi organizasyonlar için döktürülürken bazen de mevlit gibi dini sebeplerden dolayı döktürülebilir. Döküm işlemleri mobil araçlarda ve tamamen pratik bir şekilde önceden hazırlanmış hamurlar eşliğinde yapılmaktadır. İşin uzmanları tarafından yapılan bu işlemler sonrasında arzu ettiğiniz kaliteli hizmetlere erişebilirsiniz.

Lokmacı tarafından dökülen tatlının fiyatları genel olarak şu şekildedir.

 

500 kişilik lokma fiyatı 700 TL,

1000 kişilik lokma fiyatı 1200 TL,

1500 kişilik lokma fiyatı 1500 TL,

 

Katları şeklinde devam etmektedir. Lokma dökümü özellikle döktüren kişiye hiçbir zahmet vermemesinden dolayı ilgi görmektedir. Günümüz koşullarında mobil araç hizmeti ile verilen bu servislerde arzu edilen kalite de sağlanmaktadır. El değmeden tamamen otomatik makineler ile üretilen hamurlar, organizasyon yerindeki mobil araçta kızartılır ve sıcak olarak servis edilir. Yiyecek olan kişinin çatal, peçete ve diğer ihtiyaçlarının hepsi düşünülmüştür.

 

İnanışlarımıza göre lokma döktürmek de yemekte oldukça hayırlıdır. Yiyen ve döktüren kişi işin sevabına ortak olurlar. Hafif, lezzetli olması ve kilo ve hazımsızlık gibi sorunlara yol açmaması nedeni ile zevkle tüketilmektedir. Hayır lokması adı altında dağıtılan bu tatlı türü ile döktüren kişi amacına ulaşırken yiyen kişilerde bu tatlının tadına varırlar.

 



Anahtar Kelimeler: Lokma döktürmek...
  • Cuma 18.5 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 23.2 ° / 9.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.2 ° / 9.4 ° Güneşli