LGS'de Bursa'da umut veren tablo

LGS

Türkiye'de 1 Milyon 29 bin 555, Bursa'da ise 37 bin 539 öğrencinin ter döktüğü LGS'nin açıklanmasının ardından Bursa'da umut veren tablo ortaya çıktı. LGS'de geçen yıl 47. sırada yer alan Bursa, bu yıl 27. sıraya yükseldi. 

Olay Gazetesi'nden HATİCE DAL'ın haberine göre; Ülke genelinde 1 milyon 29 bin 555, Bursa'da ise 37 bin 539 öğrencinin girdiği LGS sonuçları açıklandı. 2018 yılında iller bazında yapılan başarı sıralamasında listenin 47. sırasında yer alan Bursa, İzmir ve İstanbul'u geride bırakarak 27. sıraya yükseldi. Ankara'nın ise gerisinde kalan Bursa'nın en başarılı olduğu alan 18'inci sırada yer aldığı Türkçe olurken, Fen Bilimleri alanında da 28. sırada yer buldu. En başarısız olduğu alan ise 34'ncü sıra ile Matematik alanı oldu.

Listenin başını 7.28 ortalama ile Muğla çekerken, bu ili Tunceli, Giresun, Trabzon ve Rize takip etti. Listenin son beş sırasında ise Ağrı, Şanlıurfa, Siirt, Hakkari, Şırnak yer aldı. Genel ortalama puanın 6.39 olduğu Bursa'da öğrenciler 10.46 ortalama ile Türkçe'de başarı elde etti. Bunu 7.96 ortalama ile Fen Bilimleri, 6.51 ile İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 6.28 ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve 4.03 ile Yabancı Dil takip etti. Bursalı öğrencilerin en başarısız olduğu alan ise 3.09 ortalamayla Matematik olarak dikkat çekti.  

“ORTALAMANIN ÜZERİNDE”...

Konuyla ilgili görüş bildiren Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından ‘Sınav birincisi Bursa'dan' haberlerinin doğruyu yansıtmadığını belirterek, “Çünkü Türkiye genelinde 565 öğrenci tam puan almakla birlikte Bursa özelinde de bu sayının 10'a ulaşacağı tahmin ediliyor.

Tek bir öğrenci üzerinden yapılan değerlendirmeler diğer öğrencilere haksızlık yapılmasına neden olur. Tam puan alan öğrencilerin devlet okullarından çıkması da ayrıca önemlidir. Bu da, devlet okullarındaki eğitimin başarılı sonuçlar çıkardığının açık göstergesidir. Ortaya çıkan bu tabloda, tüm sorunları göz ardı ederek çocuklarımızın geleceği için özveri ile çalışan öğretmenlerimizin payı büyüktür” şeklinde konuştu. 

“YILDIRIM ÜVEY EVLAT DEĞİLDİR”

Devlet okullarında başarının daha da arttırılması gerektiğine dikkat çeken Türk Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Fatih Gümüş de, “Geçen yıl 47. olan Bursa'nın bu yıl 27'ye yükselmesi başarı olarak görülse de kentimizde soruların tümünü cevaplayarak tam puan alan devlet okulundan sadece 2 öğrenci var” dedi.

Diğer ilçelere yapılan eğitim yatırımlarının Yıldırım'a da yapılması çağrısında bulunan Gümüş, “İlçedeki 12 bin öğrenciye karşılık Anadolu Lisesi için ayrılan kontenjan sadece 180. Nilüfer'in üç katı nüfusuna sahip ilçemizde bu doğrultuda bir kontenjan artışı görülmüyor. Her konuda olduğu gibi bu konuda da haksızlığa uğrayan Yıldırım, Bursa'nın üvey evladı olmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

DEVLETİN GURURLARI...

Türkiye'de tüm soruları doğru cevaplayarak tam puan alan 565 öğrenci LGS birincisi oldu. Bursa'da ise tam puan alan öğrencilerin büyük çoğunluğu özel okullardan çıktı. Devlet okulları Kükürtlü Ticaret ve Sanayi Odası Ortaokulu (KTSO) öğrencisi Özge Güler ile Şehit Piyade Er Rahim Keskin Ortaokulu öğrencisi Ayşegül Memur ise Bursa eğitimine umut oldu. Hedefinin Galatasaray Lisesi'ne gitmek olduğunu belirten Ayşegül Memur, kendisinden sonra sınava gireceklere de düzenli çalışma tavsiyelerinde bulundu. Okul Müdürü Yunus Fırat Erkek de tam puan alan öğrencilerden birinin kendi okullarından çıkmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.



  • Cuma 29 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.4 ° / 12.5 ° Güneşli
  • Pazar 26.3 ° / 12.4 ° false