Dünyanın en ölümcül hastalığı olan 'Sepsis' Bursa'da anlatılacak

Dünyanın en ölümcül hastalığı olan

Dünyada her yıl 8 milyon insanın ölümüne yol açan sepsis ile ilgili farkındalığın daha kapsamlı olarak tekrarlanması amacıyla Sağlık Bakanlığı himayesinde Türk Yoğun Bakım Derneği eğitmenlerince, sağlık çalışanlarını hedefleyen; sepsis farkındalık, tanı, ilk tedavi ve ileri tedavileri içeren bir eğitim seferberliği planlandı.

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzm.Dr. Elif Güler Kazancı, “Dünyada her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen, 5.5-8 milyon kişinin ölümüne yol açtığı hesaplanan, görülme sıklığı her yıl % 8-13 arasında artış gösteren, hastanelerde gerçekleşen her 2-3 ölümden birisinin nedeni olduğu düşünülen sepsisin, ülkemizin önemli bir sağlık problemi olduğunu” ifade etti.

13 Eylül Dünya Sepsis Günü münasebetiyle Bursa'da Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Uludağ Üniversitesi ve özel bir hastanede toplantılar düzenleneceğini belirten Uzm.Dr. Güler Kazancı, özellikle yenidoğan, gebeler ve ileri yaş grubundaki hastaların daha çok risk altında olduğuna dikkat çekti.

Uzm.Dr. Güler Kazancı, “Sepsis, hızlı ve etkin bir şekilde tedavi edilmediği takdirde, çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanan bir klinik tablodur. Cinsiyet ayrımı yapmadan her yaş grubunda görülebileceğini” söyledi.

Sepsis nedir? Sepsis, hayati risk taşıyan bir enfeksiyondur ve yoğun bakım ünitelerinde ölümlerin en önemli sebebidir. Kana bakteri veya toksin karışmasıyla oluşan sepsis vakalarının sadece %50'isinde enfeksiyon etkenlerini tespit edilebilmektedir.



  • Cuma 29 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.4 ° / 12.5 ° Güneşli
  • Pazar 26.3 ° / 12.4 ° false