Beyin sinir hücreleri kendini yenileyebilir mi?

Beyin sinir hücreleri kendini yenileyebilir mi?

Bildiğimizin aksine beyin sinir hücreleri kendini yenileyebilir mi?

Çoğumuzun bildiği üzere beynimiz hastalık veya yaralanma sonucu kaybettiği sinir hücrelerini yenilemekte pek de iyi değil. Günümüzde bilim insanları sinir sistemi hücrelerini yenilemek için çalışmalar yürütmekte. Sinir sistemi hücreleri beyindeki nöronları ve çevrelerindeki glial hücreleri üretirler. Bu hücrelerin nasıl çalıştığının iyice anlaşılması nöronların yenilenmesi için yapılan araştırmaların hızlanması ve gelişmesine katkı sağlayabilir.

Araştırmalar Playmouth Üniversitesi liderliğinde yürütülmekte. Çalışmayı yürüten ekip canlı sinek beyinlerinde uykuda olan ve yeniden aktif hale getirilmiş sinir hücrelerini karşılaştırırken yepyeni bir bulguya ulaştı. Drosophila meyve sineğikullanılarak yapılan çalışmalarda sinir sistemi hücrelerinin yeniden etkinleşebilmesi için  STRIPAK (striatin etkileşimli fosfataz vekinaz) moleküllerinin gerekli olduğu görülüyor.

Çalışmayı yürüten ekip canlı sinek beyinlerinde uykuda olan ve yeniden aktif hale getirilmiş sinir hücrelerini karşılaştırırken bu bulguya ulaştı. Araştırmacılar daha sonra STRIPAK bileşenlerinin sinir hücrelerini kapatma ya da yeniden harekete geçirme özelliklerinin olduğunu keşfettiler.

Playmouth Üniversitesi’’nden Dr. ClaudiaBarros, bu tür bulguların tedavi aşamasına gelinceye kadar uzun bir yolu olduğunu ve sinir hücrelerinin kendilerini nasıl koordine ettiğini veya kendilerini nasıl yenileyebilecekleri konusunda henüz çok az şey bildiklerini söyledi.

Bu kök hücreler yaşamları boyunca neredeyse hep hareketsiz kalırlar. Bu yüzden nasıl çalıştıklarını anlamak yenilenmeleri ve korunmaları için kritik öneme sahip. Dr. Barros yaptığı açıklamada ayrıca STRIPAK ’ların sinir hücrelerinde yeniden etkileşimde önemli bir role sahip olduğunu keşfettiklerini ve bu  bulgudan oldukça memnun olduklarını söyledi.

Açıklamasının devamında doktor, çalışmalarının çok başlarında olduklarını ve bulgularını genişletmek sinir hücrelerinin insan beynine verdiği hasarın onarımını kolaylaştırmak için kontrol edilip verimli hale getirilmesi hatta sinir hücresi benzeri hücrelerin neden olduğu beyin kanseri büyümesinin önlenebildiği günlere yaklaşmak için çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

Barros ve ekibinin çalışmaları, Plymouth Üniversitesi Beyin Tümörü Araştırma Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.



  • Cumartesi 13 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 19.5 ° / 7 ° false
  • Pazartesi 18.7 ° / 7.1 ° Güneşli