48 saatte Bursa turu nasıl yapılır? Bursa'da nereleri görmeli?

48 saatte Bursa turu nasıl yapılır? Bursa

İstanbul'un burnunun dibinde, İzmir'in az ötesinde, Ankara'dan taş atımı mesafede... Tarihi camileri, türbeleri, çarşıları, otantik köyleri, tadına doyulmaz lezzetleriyle Bursa, gezginler için geri çevrilemez bir davet...

1. GÜN 09.30

Setbaşı'nda huzurlu bir sabah

Bursa'nın keyfini çıkarmaya başlamanın en iyi yolu. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Bursa'da Zaman şiirinde anlattığı eski şehre uzanmak. Öyleyse, gezinize Setbaşı Köprüsü'nün yanıbaşında yer alan, 100 yılı çoktan devirmiş Mahfel'de kahvaltıyla başlayın. Bir zamanlar Vorpahram Gazinosu olan, daha sonra Türk Ocağı'na çevrilen çay bahçesinde, Gökdere'nin çağıldayan sesi eşliğinde Şehir Kütüphanesi'yle dere boyu evlerini seyredin.

10.30 Dünyanın en güzel çinileri

Eski Bursa'yı keşfe hazır mısınız? Yolunuz kısa. Mahfel'in biraz ilerisinden Yeşil Caddesi'ne sapın. Bu cadde sizi, dünyanın en güzel çinilerini göreceğiniz Yeşil Türbe ve hemen karşısındaki Yeşil Cami'ye götürecek. Cami avlusunda biraz oturup dinlenin, sonra da asırlık Osmanlı mezar taşlarına göz atın. Çevrede hediyelik eşya dükkanları ve ilginizi çekebilecek antikacılar da var.

12.00 Köftenizi nasıl alırsınız?

Uzun uzun gezdiyseniz, öğle yemeği vakti... Tuz Pazarı'nın girişinde Çiçek Izgara'ya gidin. Yanında bol soğanlı piyazla İnegöl Köfte veya Kayhan'da Pideli Köfte yiyin. Üzerine de Kemalpaşa tatlısı! Yalnız öncesinde küçük bir öneri: Yeşil'den buraya gelirken, yolunuzu biraz uzatacak olsa da Gökdere'nin üzerine kurulu Irgandı Köprüsü'nden geçin. Dünyada üzerinde dükkanların olduğu ender köprülerden biri. Yemeği geciktirdiğinize kesinlikle değecek.

13.00 Kozahan

Ama kahveyi geciktirmeyin! Adresimiz, Orhan Camii'nin avlu duvarını takip ederek ulaşacağınız Kozahan.  Kemerli, işlemeli kapıdan hanın üst katına girin. Revaklı koridorlara açılan irili ufaklı onlarca dükkanın çoğu ipeklilerle dolu. Yani merdivenlerden inip 1492 yapımı Kozahan'ın avlusundaki kahvelerden birine oturmak biraz zaman alıyor. Merak etmeyin; ipekçiler, birkaç tasarım mağazası ve havlucular alt katta da mevcut. Yine de en güzeli, ulu çınar ağaçlarının gölgesinde lezzetli bir kahve içmek. Burası Ahmet Hamdi Tanpınar'ın dizelerini de hissedebileceğiniz bir yer. "Bursa'da bir eski cami avlusu; Küçük şadırvanda şakırdayan su; Orhan zamanından kalma bir duvar... Onunla bir yaşta ihtiyar çınar Eliyor dört yana sakin bir günü"

14.00 Kapalıçarşı başka bir dünya

Sırada Kapalıçarşı var.Hafta sonları çok kalabalık olsa da bedestenlere dalmak, el işi çeyizlikleri, havlunun en iyisini, perdenin yorganın kalitelisini keşfetmek zevkli. Özellikle gümüşçü ve antikacıların olduğu Aynalı Çarşı'ya uğrayın. 16.00 Mutlaka görün! 14'üncü yüzyıl sonunda tamamlanan Ulu Cami, dünyanın en büyük hat müzesi. Kalem işleri, şadırvanlı iç mekanı, camlı kubbesi ve kündekari minberi de hayran olunacak mimari detaylar. Ancak caminin insana ilham ettiği alışkanlık pek az yerde karşınıza çıkacak türden.

17.00 Göz alabildiğine Bursa

Şimdi Bursa'ya bir tepeden bakma zamanı. Yavaş yavaş Çakırhamam'a doğru yürümeye başlayın. Yolun ikiye ayrıldığı yerde sola, Tophane Yokuşu'na doğru sapın. Biraz sonra şehrin en eski semtlerinden birine ulaşacaksınız. Hazır buraya gelmişken Osmanlı döneminden ben ayakta kalmış evleriyle Türkiye'nin de sıra dışı güzellikteki sokaklardan biri olan Kale Sokak'ı görmeden geçmemek lazım. Osmanlı sivil mimarisinin en iyi örneklerinden biri. Ama Tophane'de asıl hedefimiz Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin türbelerinin de olduğu meydan. Burada semte adını da veren toplar ve altı katlı saat kulesi de görülmeye değer. Bu kadar yorulduktan sonra şimdi seyir terasında oturup Bursa'yı seyretmenin tadını çıkarabilirsiniz.

19.00 İskender kebabın anavatanı

Beklenen an geldi. Akşam yemeği, yani iskender kebap yeme zamanı. Şehir merkezinde olmaktan hiç bu kadar memnun olmayacaksınız. Çünkü şehrin en eski, Kebapçı İskender'in oğlu ve ailesi tarafından işletilen restoranına gideceksiniz. Hemen Atatürk Caddesi üzerinde, Tayyare Kültür Merkezi'nin yanında açık mavi ve beyaz renkte, küçük bir lokanta. Kendi yapımları şıraları denemeyi unutmayın. Tabii yemeğe giderken caddenin hemen karşısına geçip Bursa'nın en eski kestane şekeri markasından o klasik lezzeti almayı da...

21.00 Eğlence zamanı

Günü eğlenerek kapatmak için şimdi kentin batısına doğru yola çıkın. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerindeki eğlence mekanlarından birini seçebilir; ya da Podyum Park'a çevirip ünlü isimleri de ağırlayan mekanlara geçebilirsiniz.

2. GÜN 09.00

Cumalıkızık'ta kahvaltı

Günaydın! Bugün biraz erken hareket etmekte fayda var. Çünkü 'olmazsa olmaz' listemizde yer alan Cumalıkızık Köyü'nde kahvaltı yapabilmek için saat 10.00'dan önce orada olmak şart. Aksi takdirde yer bulmak neredeyse imkansız. Kahvaltılar harika, ama onları bu kadar harika kılan aslında Osmanlı'dan kalma otantik köy evlerinin avlularında yapıyor olmak. Kahvaltıdan sonra köy sokaklarında dolaşmaya mutlaka zaman ayırın. Köylülerin tezgahlarından ev yapımı erişte, salça, tarhana, reçel almayı da ihmal etmeyin...

10.30 Uludağ'a çıkmadan olmaz

Şimdi sırada Uludağ var. İster yazın, ister kışın, ister baharda... Her mevsim size bambaşka bir mutluluk yaşatacak. Otomobille dağa çıkmak bir seçenek elbette, ama asıl keyif teleferikle çıkmak. Teferrüç Mahallesi'nden bineceğiniz teleferiğin üç durağı var: Kadıyayla, Sarı Alan, Kurbağa Kaya, yada bilinen adıyla Oteller Bölgesi. Bizim önerimiz Sarı Alan'da inmeniz. Burada uzun uzun yürüyebilir, mevsime göre kartopu oynayabilir, yada kekik toplayıp hiç bilmediğiniz bitkilerin peşine düşebilirsiniz. Sonra da teleferik alanının hemen yanında konuşlanan kendin pişir ye restoranlarında mangalda sucuk ve köfte pişirebilirsiniz.

14.30 Rahatlama vakti

Sadece gezinin değil, yılın yorgunluğunu da atmak istemez misiniz? Kükürtlü ve Çekirge'nin kimi tarihi kimi otel hamamları sizi bekliyor. Hangisini tercih ederseniz edin, şifalı suların yaratacağı etki değişmiyor. Geleneksel kese, köpük masajı, canlandırıcı duşlarla yeniden doğmaya benzer bir deneyim bu!

17.30 600 yıllık çınar: İnkaya

Hamam sefasının üzerine akşamüstü çayı çok iyi gider. Üstelik madem artık gezinin sonlarına yaklaşıyorsunuz, Bursa'ya bir kez daha alıcı gözüyle bakmak da iyi olur. Öyleyse Türkiye'nin tarihi tescilli çınarlarından İnkaya'nın ulu dallarının altındaki çay bahçesine oturun ve şehrin güzel manzarasının tadını çıkarın, içinizdeki sese kulak verin. İki günde yaptığınız onca şeye rağmen hafiflediğinizi hissetmiyor musunuz?

20.00 Arap Şükrü Blues

Osmanlı döneminde bir Müslümanın açtığı ilk meyhane Bursa'da, bugün onun adıyla anılan Çatalfırın'daki bir ara sokaktaydı. Son akşamınız özel olsun, burada, Arap Şükrü Sokağı'ndaki irili ufaklı pek çok meyhaneden birine gidin. İnce saz size eşlik etsin. Kah neşeyle coşun, kah hüzünle dolun, emin olun günün sonunda hepsi iyi gelecek... 



  • Çarşamba 18.7 ° / 5.9 ° false
  • Perşembe 19.9 ° / 8.2 ° false
  • Cuma 29 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı